Δασικοί χάρτες

Την Παρασκευή 13-01-2017 αναρτήθηκαν οι Δασικοί χάρτες που αφορούν το Νομό Ηλείας. Οι δασικοί χάρτες, καταρτίζονται με την οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων από τη φωτοερμηνεία ιστορικών και πρόσφατων αεροφωτογραφιών, σύμφωνα με τις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας. Τα αποτελέσματα της οριοθέτησης αυτής εμφανίζονται σε υπόβαθρα (ορθοφωτογραφίες) πρόσφατης απεικόνισης. Στην ουσία είναι ο διαχωρισμός των Δασών και των Δασικών εκτάσεων από τις υπόλοιπες εκτάσεις.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης (που έχει προφανώς έκταση εκτός σχεδίου πόλης) θα πρέπει να ενδιαφερθεί (αφού δεν θα υπάρχει ατομική πρόσκληση) για να γνωρίσει αν η έκταση του χαρακτηρίζεται ως δασική ή όχι, ώστε να ασκήσει έγκαιρα τις αντιρρήσεις του . Η περίοδος αντιρρήσεων κατά των Δασικών Χαρτών ορίζεται, από την τελευταία επίσημη δημοσίευση, σε 60 ημέρες για τους κατοίκους του εσωτερικού και σε 80 ημέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού. Σύμφωνα με την σχετική Νομοθεσία δεν προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της παραπάνω χρονικής περιόδου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλη η διαδικασία είναι μοναδική, γίνεται για μια φορά και είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όποιος έχει ένα γεωτεμάχιο που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον δασικό χάρτη και ο ιδιοκτήτης του δεν υποβάλλει αντίρρηση, από την στιγμή που θα κυρωθεί αυτός ο χάρτης , ο ιδιοκτήτης του γεωτεμαχίου:

  1. Δεν θα μπορεί πλέον να το πουλήσει, ή να το μεταβιβάσει ακόμη και στα παιδιά του.
  2. Δεν θα μπορεί να πάρει καμία αγροτική επιδότηση (γιατί το γεωτεμάχιο του θα θεωρείται πλέον δασική έκταση).
  3. Όταν γίνει η κτηματογράφηση στην περιοχή μας , το Ελληνικό Δημόσιο θα το δηλώσει σαν δική του ιδιοκτησία.

Σημειώνεται επίσης ότι, αν κυρωθεί ένας δασικός χάρτης, αλλάζει μόνον μετά από εκδίκαση σχετικής αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια διαδικασία που, εκτός από μεγάλο κόστος, απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέγουν ιδιωτικά Δασολογικά Γραφεία για την επίλυση των θεμάτων τους αφού ο τεχνικός σύμβουλος που θα τους εκπροσωπήσει πρέπει να κατέχει τόσο τις ειδικές γνώσεις περί φωτοερμηνείας και περί δασικών θεμάτων – που άπτονται με τα βλαστητικά χαρακτηριστικά και τη γνώση του ορισμού δάσους ή δασικών εκτάσεων, όσο και τη γνώση της δασικής νομοθεσίας, παράλληλα με την κατάλληλη εμπειρία. Δικαίωμα σύνταξης τέτοιων μελετών με βάση το άρθρο 10 παρ. ιστ του ΠΔ 344/2000 έχουν μόνο οι Δασολόγοι μελετητές οι οποίοι είναι αυτοί που μπορούν ουσιαστικά να υποστηρίξουν τους πολίτες στις μετέπειτα Επιτροπές.

Οπότε μη χάνετε πολύτιμο χρόνο επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας ώστε να ενημερωθείτε πως μπορείτε να εξασφαλίσετε τα αγροτεμάχιά σας.

Παπαλινάρδος Ιωάννης

Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος – Γεωτεχνικός

Πρινόπουλος Σαράντης

Τοπογράφος μηχανικός τ.ε.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2623.400.322 , 6945.029.092 , 6973.532.516